Czasem nie ma co kombinować z wymyślnymi składnikami z wyższej półki. Wiem, że może zabrzmi to śmiesznie i swojsko, ale czasem wystarczy stary dobry... burak :) Ja naprawdę uwielbiam buraki! Są bardzo zdrowe, tanie i przede wszystkim ogólnodostępne. A pod szarawą, brudną skórką kryją piękne, burgundowe wnętrze.
Ostatnio odkryłam, że najlepszą formą obróbki buraków jest jednak pieczenie. Piekąc warzywa wydobywamy z nich pełnię smaku, przy jednocześnie o wiele mniejszej stracie cennych składników odżywczych niż w przypadku zwykłego gotowania. Dzięki temu buraki pozostają jędrne i tak naprawdę to nie potrzebują już wielu dodatków. Wystarczy skropić je lekko oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego lub soku cytryny, dodać świeże zioła... i pyszna, zdrowa sałatka gotowa!
Ostatnio odkryłam, że najlepszą formą obróbki buraków jest jednak pieczenie. Piekąc warzywa wydobywamy z nich pełnię smaku, przy jednocześnie o wiele mniejszej stracie cennych składników odżywczych niż w przypadku zwykłego gotowania. Dzięki temu buraki pozostają jędrne i tak naprawdę to nie potrzebują już wielu dodatków. Wystarczy skropić je lekko oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego lub soku cytryny, dodać świeże zioła... i pyszna, zdrowa sałatka gotowa!
Najlepiej upiec od razu większą ilość buraczków i wykorzystać je później do buraczanego kremu, risotto, czy czekoladowego ciasta. Więcej inspiracji już wkrótce!
Najprostsza sałatka z pieczonych buraków
Składniki:
- 6 średniej wielkości buraków,
- 1 czerwona cebula,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- świeżo mielony pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nieobrane owijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do ok. 200 st. C aż będą miękkie.
2. Upieczone buraki odwijamy z folii i studzimy, a następnie cienko obieramy. Kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Cebulę i natkę drobno siekamy i dodajemy do buraczków.
3. Do warzyw dodajemy ocet, oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
nie ma to jak buraczki, idealne szczególnie w sezonie zimowym :) mogłabym jeść je nawet solo, a taka prosta sałatka to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, w tej prostej wersji smakują naprawdę wspaniale :)
Usuń