Kokosowe batoniki jaglane (domowe bounty)

Kokosowe batoniki jaglane (domowe bounty)

Uwielbiam wszystko co kokosowe, a już najbardziej kokosowe słodkości. Kilka miesięcy temu dzieliłam się przepisem na kokosowe kuleczki jak rafaello, ostatnio natomiast postanowiłam przygotować domową wersję innego znanego wszystkim kokosowego smakołyku - pysznych batoników oblanych czekoladą. Przepis jest bardzo podobny, bo ich bazą jest ugotowana do miękkości kasza jaglana (mówiłam już, że jaglanka rządzi? ;)). Dzięki kaszy batoniki są bardzo sycące i bez problemu mogą stanowić zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Idealnie pasują też do popołudniowej, weekendowej kawy - bez zbędnych wyrzutów sumienia ;) 

Kokosowe batoniki jaglane (domowe bounty)


Kokosowe batoniki jaglane


Składniki/ na ok. 20 dużych sztuk:
  • 1 szkl. kaszy jaglanej,
  • 2 szkl. mleka roślinnego np. domowego mleka kokosowego lub wody,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 4-6 łyżek miodu (w zależności od tego jak słodkie desery lubicie),
  • 1 szkl. wiórków kokosowych,
  • 1 szkl. mąki kokosowej (lub druga szklanka wiórków),
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Wykonanie:
1. Kaszę prażymy w suchym garnku, aż zacznie pachnieć. Przekładamy na sitko, dokładnie płuczemy. Wrzucamy do garnka, wlewamy mleko lub wodę, dodajemy mleczko kokosowe (przy czym 4-5 łyżek mleczka odkładamy do przygotowania polewy). Gotujemy pod przykryciem na mały ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie płyn (zajmie to ok. 10-15 minut). Zdejmujemy z ognia.
2. Kaszę lekko studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Masę lekko blendujemy (ale nie na gładką masę). Dodajemy wiórki i mąkę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy i wyrównujemy wierzch. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
3. Pokruszoną czekoladę przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z resztą mleczka kokosowego. Czekoladę wylewamy na masę kokosową, wyrównujemy i chłodzimy przez przynajmniej godzinę. Po tym czasie można już pokroić masę na podłużne batoniki lub mniejsze kawałki. Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce.

Wskazówka:
Do swoich batoników wykorzystałam mąkę kokosową, ale jeśli nie macie jej pod ręką to zastąpcie ją drugą szklanką wiórków kokosowych - będą tak samo pyszne.

Inspiracja: wilksyty.pl

Kokosowe batoniki jaglane (domowe bounty)
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

16 komentarzy

  1. Uwielbiam kokos! Batoniki wyglądają cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast mleka roślinnego może być zwykłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Jeśli natomiast chcesz zrezygnować też z mleczka kokosowego (tego tłustszego, jak śmietanka), to polecam dodać do masy trochę oleju np. kokosowego :)

      Usuń
  3. Jaka pojemność puszki mleka kokosowego? Do batoników zamiast mąki kokosowej dodałam wiórki i masa nie jest zwarta (batonik się ugina :-( )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie użyłam mleczka o pojemności 400 ml.

      Czy wystarczająco schłodziłaś masę? Może spróbuj dodać więcej wiórków?

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie na 3 dzień masa była już ok :-), ale następnym razem spróbuję może dłużej pogotować kaszę. Generalnie smak super :-)

      Usuń
  4. Ile takie batoniki można trzymać w lodówce? I czy można to mrozić bez utraty wartości smakowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że do 5 dni max. Jeśli chodzi mrożenie, to nie próbowałam :)

      Usuń
  5. Hej, myślisz, że kaszę jaglaną mogę zastąpić płatkami jaglanymi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z płatkami jaglanymi, ale prawdopodobnie tak. Niestety nie wiem, czy proporcje płynu do płatków będą odpowiednie.

      Usuń