Śniadaniowo mi #13: Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

szakszuka

Na śniadania (przede wszystkim weekendowe, ale także te codzienne) uwielbiam przyrządzać jajka. Najchętniej przygotowuję szybką jajecznicę ze szczypiorkiem, czasem omlet z samych białek lub z dodatkiem jakiejś zieleniny. Ostatnio jednak na czoło peletonu śniadaniowych faworytów wysuwają się jajka w pomidorach, czyli tunezyjska szakszuka. To naprawdę pyszne danie - gorące jajka sadzone w gęstym, pomidorowym sosie, pełnym aromatycznych ziół i przypraw. W sezonie sięgnijcie po świeże pomidory np. malinowe, poza sezonem świetnie sprawdzą się te z puszki. Duszone pomidory warto wzbogacić też dodatkiem świeżej zieleniny i do sosu dodać kilka liści młodego szpinaku, rukolę lub szczypiorek. To się nazywa śniadaniowa uczta!

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach


Składniki/ na 2 porcje:
  • 4 szczęśliwe jajka,
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 2-3 duże pomidory np. malinowe, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 2 młode cebulki za szczypiorkiem,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:
1. Cebulki i szczypiorek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę (bez szczypiorku). Dodajemy pomidory wraz z sokiem i roztarte w palcach oregano i bazylię. Mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy opłukany szpinak i chwilę podgrzewamy.
2. Patelnię zdejmujemy z ognia, w sosie robimy cztery zagłębienia i w każde wbijamy po jajku. Całość oprószamy lekko solą i pieprzem. Patelnię stawiamy spowrotem na ogniu i przykrywamy pokrywką. Po ok. 2-3 minutach jajka będą gotowe - białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać płynne. Szakszukę podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.

szakszuka

Brak komentarzy

Prześlij komentarz