Vatana gashi, czyli ciecierzyca w mleku kokosowym

 Vatana gashi, czyli ciecierzyca w mleku kokosowym

Uwielbiam kuchenne improwizacje, dlatego bardzo rzadko wypróbowywany przeze mnie przepis nie ulega mniej lub bardziej drastycznym zmianom. W kuchni indyjskiej czuję się jednak nadal trochę niepewnie, dlatego póki co dość sztywno trzymam się nowych, gotowych receptur. Powoli też przyswajam sobie tą różnorodność przypraw, smaków i kilka podstawowych zasad, którymi kuchnia indyjska się kieruje. Najbardziej jednak smakują mi te najprostsze, nieskomplikowane dania, najlepiej z porcją mojego ulubionego mleczka kokosowego i kurkumy. Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem z książki "Kuchnia indyjska" wydawnictwa Olesiejuk, który poniżej cytuję (prawie...) bez zmian. Wypróbujcie koniecznie :)

Vatana gashi, czyli ciecierzyca w mleku kokosowym

VATANA GASHI, CZYLI CIECIERZYCA W MLEKU KOKOSOWYM


Składniki/ na 4 porcje:
  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 250 ml mleka kokosowego (z puszki),
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (1 cm). Przekładamy do rondla, zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu przez ok. 6-7 minut, aż będą niemal ugotowane. Dodajemy odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę i mleko kokosowe (wody z  ziemniaków nie odlewamy!) i całość gotujemy przez ok. 3-4 minuty, aż ziemniaki całkiem zmiękną.
2. W międzyczasie na małej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy kolendrę, kurkumę, chilli i całość smażymy jeszcze przez 30 sekund, uważając żeby nie przypalić przypraw.
3. Zawartość patelni przekładamy do rondla i mieszamy z warzywami. doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Danie podajemy gorące, w towarzystwie ryżu albo pszennych placków.

 Vatana gashi, czyli ciecierzyca w mleku kokosowym

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

3 komentarze