Pomysłów na smaczne sałatki pojawiło się na blogu wiele. Nic dziwnego - zwłaszcza o tej porze roku warzywne, kolorowe sałatki to podstawa mojego jadłospisu. Nadają się zarówno jako śniadanie, lekki obiad, jak i kolację, ale ja osobiście najchętniej zabieram je jako lunch do pracy. W sezonie, gdy młode, świeże warzywa są dostępne na każdym straganie, to najłatwiejszy sposób, w jaki można włączyć je do swojej diety. Skorzysta na tym nie tylko Wasze zdrowie, ale i... portfel, bo o tej porze roku warzywa są naprawdę tanie. Wykorzystajcie ten czas w swojej kuchni jak najlepiej!
SAŁATKA BROKUŁOWA Z FASOLĄ I KUKURYDZĄ
Składniki:
- 1/2 dużego brokułu,
- 1 puszka fasoli białej Bonduelle,
- 1/2 puszki kukurydzy złocistej Bonduelle,
- 2-3 ogórki kiszone,
- mały pęczek szczypiorku,
- 1 duży pomidor,
- kilka łyżek oliwy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy na parze, studzimy i przekładamy do miski. Pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać go ze skórki) i ogórki kiszone kroimy w grubą kostkę, szczypiorek siekamy. Pokrojone warzywa, razem z odsączonymi z zalewy fasolą i kukurydzą, dokładamy do brokuła. Dodajemy kilka łyżek oliwy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Przepis na tą pyszną sałatkę bierze udział w akcji kulinarnej "W parze z sałatką", której organizatorem jest Bonduelle. Zajrzyjcie do nich na warzywneinspiracje.pl po ciekawe przepisy z wykorzystaniem ich produktów :)

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń