Jak zrobić purée z dyni? #podstawowe

purée z dyni

Gdy sezon dyniowy w pełni, w wielu przepisach na liście składników pojawia się mus albo dyniowe purée. Ale jak właściwie się za nie zabrać? Nic trudnego. Najłatwiej jest po prostu dynię upiec. Dzięki temu dyniowy mus jest mniej wodnisty niż z gotowanej dyni, a na dodatek nie trzeba jej wcześniej kroić w kostkę. Piekarnik i blender praktycznie zrobią go za nas :) Gotowe purée wykorzystać można jako baza wegańskich wypieków, świetnie sprawdza się zwłaszcza w ciastach drożdżowych. Pamiętacie genialne dyniowe drożdżówki z zeszłego roku? Są po prostu pyszne, koniecznie je wypróbujcie. Ale najpierw kupcie kilka dyń i przygotujcie zapas musu na całą zimę ;)

purée z dyni

Purée z dyni - przepis podstawowy


Dynie kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C. I pieczemy aż będzie miękka, bo czas pieczenia zależy od wielkości kawałków :) Potem studzimy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a upieczony miąższ blendujemy na gładko. Tak przygotowany mus porcjujemy i mrozimy w woreczkach.

Ale uwaga, najłatwiejsza w obsłudze jest przepięknie pomarańczowa dynia odmiany hokkaido. Dość łatwo się ją kroi, a po upieczeniu nie trzeba jej obierać. Do dzieła!

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.  

1 komentarz

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w akcji: http://vegespot.pl/akcje/74/sezon-na-dynie/
    Proszę tylko o umieszczenie banerka. :) Można dodać wiele przepisów z jednego bloga.

    OdpowiedzUsuń