Wegański pasztet z dyni

Wegański pasztet z dyni

Jednym z lepszych dań, które można przygotować na zapas, a wykorzystać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację jest pasztet. To jedno z moich ulubionych, uniwersalnych dań, które nada się na każda okazję. Osobiście bardzo lubię mieć w zamrażarce awaryjną porcję wegetariańskiego pasztetu, którą w każdej chwili mogę rozmrozić i wykorzystać, gdy w lodówce akurat pustki.

Do środka można dodać tak naprawdę dowolne ulubione składniki i przyprawy. Ja ostatnio, wykorzystując urodzaj dyni, przygotowałam pyszny pasztet właśnie z dodatkiem dyni. Udał się wyśmienicie - zwarty i przyjemnie wilgotny, lekko słodki i jednocześnie orzechowy w smaku. Przygotowując ten pasztet nie rezygnujcie jednak z hojnej porcji pieprzu i ostrej papryki, która doda mu dodatkowej wyrazistości. Ale naj... po prostu najlepsze w tym przepisie jest to, że naprawdę się przy nim nie napracujecie - to naprawdę łatwy przepis. Kilka podstawowych składników - pieczona dynia lub dyniowy mus, słonecznik i moja ukochana kasza jaglana. Potem tylko chwila pracy maszynki lub blendera i dłuższa chwila cierpliwości, gdy pasztet z dyni będzie się piekł. Brzmi cudownie, prawda?

Jeśli lubicie warzywne pasztety, polecam wypróbować też przepis na pasztet cukiniowy, jest naprawdę pyszny!

Wegański pasztet z dyni


Składniki/ na 2 foremki o wymiarach ok. 20x10 cm lub 1 większą keksówkę:
  • 500 g dyni hokkaido (można wykorzystać zrobiony wcześniej mus - tu znajdziecie przepis jak przygotować purée z dyni),
  • 3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej lub ok. 1 szkl. suchej kaszy jaglanej,
  • 1 szkl. łuskanych ziaren słonecznika,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego + odrobina do smażenia i natłuszczenia foremek,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:
1. Dynię kroimy na kawałki, łyżką usuwamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C i pieczemy do miękkości, zajmie to kilkanaście minut. Piekarnika nie wyłączamy ;)
2. W tym czasie gotujemy też kaszę jaglaną, tak jak zwykle - prażymy w suchym garnku, przekładamy na sitko i płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szkl. wody. Gotujemy aż całkowicie wchłonie wodę przez ok. 10-15 min.
3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do miski.
4. Gdy dynia i kasza są już gotowe, przekładamy je do miski, mieszamy z cebula. Całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (lub blendujemy). Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie wyrabiamy. Próbujemy, ewentualnie dodajemy więcej przypraw. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułka tartą foremek. 
5. Wstawiamy do wciąż nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-50 minut, aż pasztety ładnie się zrumienią. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Wskazówka:
Dyniowy pasztet świetnie smakuje na kanapce, ale też odsmażony na patelni, zamiast obiadowego kotleta.

Wegański pasztet z dyni

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.  

3 komentarze