Pasty jajeczne to dla mnie smak dzieciństwa. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a w połączeniu z naturalnymi składnikami będą o wiele zdrowsze niż te sklepowe. Dzisiejsza kanapkowa pasta z dodatkiem twarogu i świeżego szczypiorku lub cebulki świetnie sprawdzi się zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Ba! Ta pasta jest moją ulubioną pastą imprezową - nie ma Sylwestra bez kanapeczek z jej dodatkiem. Znikają w mig, a goście zawsze proszą o więcej :)
Twarogowo-jajeczna pasta do kanapek
Składniki / na dużą 1 miseczkę:
- 1 opak. serka capri typu włoskiego lub innego twarogu (ok. 200 g),
- 3 większe jajka (lub 4 mniejsze), ugotowane na twardo,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Obrane jajka i twaróg rozgniatamy widelcem, następnie dokładnie ucieramy z jogurtem, majonezem i musztardą. Na koniec dodajemy drobno posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Co prawda zajadam tylko roślinność :), ale kradnę przepis i przygotuję taką pastę dla mojej drugiej, wegetariańskiej połowy :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że druga połówka będzie zadowolona :) Pozdrawiam!
Usuń