Rajma, czyli curry z czerwonej fasoli i raita ogórkowa

 Rajma, czyli curry z czerwonej fasoli

Czasami myślę, że nie ma na świecie kuchni, która lepiej traktuje warzywa strączkowe, jak kuchnia indyjska. Tak więc na tapecie znowu Indie i kolejny pyszny, wegetariański obiad - rajma, czyli sycące, bogate w białko curry z czerwoną fasolą w roli głównej. Do tego moc przypraw, które nadają temu daniu naprawdę niepowtarzalny aromat. Curry najlepiej smakuje z ryżem, posiekaną natką pietruszki i kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Albo z pikantniejszą wersją naszej polskiej mizerii, czyli raitą z ogórkiem (kheera ka raita). Oba przepisy, które podaję poniżej (oczywiście z moimi drobnymi zmianami ;)), pochodzą z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Olesiejuk, o której wspominałam przy okazji postu o vatana gashi, czyli ciecierzycy w mleku kokosowym. Książkę polecam Wam naprawdę gorąco, bo zawarte w niej przepisy (choć nie wszystkie są wegetariańskie) są nie tylko dobrze opisane, ale przede wszystkim opatrzone pięknymi zdjęciami i instrukcjami "krok po kroku". To prawdziwa gratka dla osób rozpoczynających swoją kulinarną przygodę z kuchnią indyjską :)

Rajma, czyli curry z czerwonej fasoli

RAJMA, CZYLI CURRY Z CZERWONEJ FASOLI


Składniki/ na 4 porcje:
  • ok. 800 g ugotowanej czerwonej fasoli (można użyć fasoli z puszki),
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki świeżego, tartego imbiru,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • przyprawy: 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy ziarna kuminu. Po chwili dodajemy cebulę i przez kilka minut smażymy ją do miękkości.
2. Dodajemy imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy drobno posiekane chilli, pomidory, kolendrę, mielony kumin, kurkumę i garam masala. Całość gotujemy przez ok. 15 minut, często mieszając.
3. Dodajemy osączoną i opłukaną fasolę oraz cukier, sól i wodę. Całość gotujemy przez ok. 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Curry podajemy posypane natką pietruszki, z jogurtem lub raitą.

raita z ogórkiem

RAITA Z OGÓRKIEM


Składniki/ na 1 miseczkę:
  • 1 ogórek szklarniowy/ 4 małe ogórki gruntowe,
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka nasion kuminu,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu.

Wykonanie:
1. Ogórek obieramy, ewentualnie usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. W miseczce lekko ubijamy jogurt, doprawiamy solą i cukrem, dokładnie mieszamy.
2. Na średnim ogniu podgrzewamy rondelek o grubym dnie. Gdy się nagrzeje, wyłączamy ogień, a do garnuszka wsypujemy kumin i pieprz. Przyprawy mieszamy przez ok. 1 minutę, aż zaczną pachnieć. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie rozdrabniamy w moździerzu.
3. 3/4 mieszanki przypraw łączymy z jogurtem. Dodajemy ogórka i mieszamy. Gotową raitę posypujemy resztą przypraw. Podajemy schłodzoną, jako dodatek do gorącego curry.

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.  

2 komentarze