Szperając ostatnio w moim starym notesie, natknęłam się na zapomnianą ulotkę z ciekawym przepisem pana Makłowicza. Aż dziw bierze, że do tej pory przeze mnie nie wypróbowanym! A ponieważ wszystkie składniki cudownie znalazły się w mojej lodówce - po prostu musiałam się z nim rozprawić. Tak więc dziś, znów obiadowo - zapraszam na lekkie placuszki z cukinii z fetą i miętowym akcentem. Smacznego!
Miętowe placuszki z cukinii
Składniki/ na ok. 10 sztuk:
- jedna średniej wielkości cukinia,
- 1 jajko,
- 100 g sera typu feta,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- garść świeżej mięty,
- szczypiorek (tyle, ile lubicie),
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Umytą i nieobraną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i zostawiamy na 15 minut, żeby puściła sok. Do miski wrzucamy rozdrobniony widelcem ser, posiekaną miętę, drobno pokrojony szczypiorek, jajko i dokładnie odsączoną z płynu cukinię (najlepiej wygnieść ją na sicie). Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Stopniowo wrzucamy mąkę, aż ciasto zrobi się gęste - mi wystarczyły 3 łyżki. Na rozgrzanym oleju smażymy nieduże placuszki. Gotowe dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy ulubioną surówką.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
uwielbiam, cukinię, ser feta i miętę - wiem co mam jutro na obiad :D
OdpowiedzUsuńwspaniały bukiet smaku:)
OdpowiedzUsuń