Kakaowe trufle śliwkowe
- 200 g suszonych śliwek,
- 1/2 szkl. migdałów,
- 1/2 szkl. łuskanego słonecznika,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- do obtoczenia: kakao, mak, kokos.
Wykonanie:
1. Śliwki przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i moczymy przez kwadrans. Odsączamy z wody.
2. Migdały i słonecznik blendujemy na proszek - jeśli Wasze blendery nie dają rady, możecie pomóc sobie maszynką do mielenia mięsa lub młynkiem do kawy. Dodajemy śliwki, olej i kakao, całość blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta - dodajemy łyżkę wody, jeśli za mało słodka - odrobinę cukru (ja swojej nie dosładzałam). Masę odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Obtaczamy w kakao, maku lub kokosie. Najlepiej smakują następnego dnia :)
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
mięciutkie, rozpływające się w ustach w jednym z najlepszych połączeń - suszona śliwka i czekolada <3
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam :)
Usuńtakimi słodkościami można się objadac bez wyrzutów sumienia, mniam :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie ;)
Usuń