Ostatnio bardzo chętnie przyrządzam zupy na bazie różnych strączków, głównie soczewicy. Najczęściej sięgam po jej czerwoną odmianę, bo nie wymaga namaczania i bardzo szybko się gotuje, dzięki czemu idealnie nadaje się do rozgrzewających, warzywnych kremów. Takich jak ten dzisiejszy - z dodatkiem aromatycznego curry i ostrego chilli. Jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i nasyci Was na długo.
ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY
- 1 szkl. czerwonej soczewicy,
- 4 szkl. bulionu lub wody,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 1 mała papryczka chilli,
- 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu),
- 2 łyżeczki curry,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju,
- kilka łyżek soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Selera i obrane marchewki kroimy na mniejsze kawałki. Cebule i chilli kroimy w drobną kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, curry i całość podsmażamy przez kilka minut, często mieszając. Dodajemy opłukaną soczewicę, wodę lub bulion, sos sojowy i pastę pomidorową. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20-30 minut, aż soczewica będzie bardzo miękka.
3. Zupę lekko blendujemy na grudkowaty krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego.
3. Zupę lekko blendujemy na grudkowaty krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego.
Wczoraj gotowałam podobną. Twoja na pewno była przepyszna:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń