Wiosną zawsze sięgam po młodą, chrupką kapustę. Jest bardzo delikatna w smaku, niskokaloryczna i pełna witamin. Długo by wymieniać jej wszystkie zalety :) Osobiście najbardziej smakuje mi duszona, z koperkiem i pomidorami, ale równie chętnie łączę ją z innymi warzywami (zajrzyjcie tutaj po przepis na pyszną kapuchę z fasolą!).
Tym razem kapustę poddusiłam ze zrumienionymi na maśle pieczarkami, którymi zajadam się niezależnie od pory roku. Do tego wystarczy dorzucić porcję ziemniaczków z koperkiem albo kawałek chrupiącej bułki i... szybki, wiosenny obiad gotowy!
Pieczarki duszone z młodą kapustą
Składniki/ na 2 duże lub 4 mniejsze porcje:
- 500 g pieczarek,
- 1/2 główki młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- duża szczypta ziaren kuminu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki pasty pomidorowej (dobrej jakości koncentratu),
- sól, pieprz,
- masło klarowane.
Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w pióra. Z kapusty wycinamy głąb i dość drobno szatkujemy.
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i przez kilka minut rumienimy pieczarki. Dodajemy cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i kuminu. Całość przez chwilę podsmażamy, aż cebula zmięknie.
3. Wrzucamy kapustę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Po ok. 10 minutach dodajemy sos sojowy i pastę pomidorową. Gotujemy jeszcze 5-10 minut od czasu do czasu mieszając, aż kapusta będzie miękka.
3. Wrzucamy kapustę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Po ok. 10 minutach dodajemy sos sojowy i pastę pomidorową. Gotujemy jeszcze 5-10 minut od czasu do czasu mieszając, aż kapusta będzie miękka.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
kiedy pasta pomidorowa i sos sojowy? chyba niepełny przepis
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, dzięki za cynk! :)
Usuń