Co prawda dzisiaj cały dzień wszem i wobec zarzekałam się, że rzucam słodycze... ale zwyczajnie nie mogłam odmówić sobie podzielenia się z Wami tym przepisem! Te pyszne, intensywnie czekoladowe muffinki z truskawkowym sercem przygotowałam w weekend na "panieńską" imprezę mojej koleżanki. Udały się wybornie i zebrały bardzo dobre recenzje wśród uczestniczek ;) Nic dziwnego - połączenie czekolady i owoców to zawsze dobry pomysł i świetnie sprawdzi się także w innych deserach. Korzystajcie póki sezon truskawkowy w pełni :)
MOCNO CZEKOLADOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI
Składniki/ na ok. 15 babeczek:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 2-3 rządki gorzkiej czekolady,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1/2 szkl. mleka (np. kokosowego),
- 1/2 szkl. oleju roślinnego,
- 1 szkl. świeżych truskawek.
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Kilka z nich można pokroić w plasterki, którymi ozdobimy wierzch babeczek. Czekoladę grubo siekamy,
2. W misce łączymy suche składniki. Dodajemy jajka, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy czekoladę i truskawki i dokładnie łączymy z masą.
3. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ok. ich 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej kładziemy po plasterku truskawki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temp. 180 st. C przez ok. 15-20 minut (lub tzw. "suchego patyczka").
Przepis na czekoladowe muffinki bierze udział w akcji kulinarnej

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuń