Bób na ostro w sosie pomidorowym

Bób na ostro w sosie pomidorowym

Przygotowując obiad, dbam, żeby znalazłam się w nim porcja roślinnego białka. Najłatwiej chwycić po tofu lub jakieś roślinne gotowce, czasem sięgam tez po puszkę fasoli lub suche strączki. Latem jednak w daniach często ląduje świeży bób. A jak wiecie ja koooocham bób ;) 

Tym razem mam dla Was propozycję na bób w sosie pomidorowym, podkręconym odrobiną harissy, czyli pasty z papryki chilli. Ostatnio to szybkie danie pojawia się u nas bardzo często, najczęściej w towarzystwie ryżu lub kaszy. Polecam do wypróbowania!

Bób na ostro w sosie pomidorowym

Bób na ostro w sosie pomidorowym


Składniki/ na 2-3 porcje:
  • 500 g bobu,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki koncentratu lub pasty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1-2 łyżeczki harissy,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Bób dokładnie płuczemy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę z czosnkiem i chwilę podsmażamy, często mieszając. Dodajemy kumin, harissę i 1 łyżkę wody. Podsmażamy 2 minuty, ciągle mieszając.
3. Do garnka dodajemy bób, szklankę wody i sos sojowy. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy pomidora, koncentrat i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (lub dłużej, do miękkości), w razie konieczności dolewając więcej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością harissy.
4. Bób podajemy na gorąco np. z ryżem lub kaszą. Ja lubię posypać go dodatkowo natką pietruszki. Smacznego!

Wskazówka:
Jeśli nie lubicie skórek bobu, możecie wcześniej podgotować go ok. 3 minuty we wrzątku i obrać przed dodaniem do dania.

Bób na ostro w sosie pomidorowym

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

1 komentarz

  1. Uwielbiam bób w każdej postaci! Dziękuję za pomysł dania, już wiem co wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń