Moja blogowa seria Śniadaniowo mi miała z założenia pokazywać Wam różnorodne pomysły na śniadania... A tymczasem ja już drugi raz z rzędu mam dla Was przepis na owsiankę. No cóż... Wcale nie żałuję! Nic nie poradzę, że owsianki zawojowały moim śniadaniowym menu. Owsianka z jabłkami to kolejna obok dyniowej propozycja na ciepłe i baaardzo jesienne śniadanie. I smakuje jak szarlotka :)
Owsianka z jabłkami
Składniki/ na 2 porcje:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 szklanki mleka np. sojowego (może być pół na pół z wodą),
- 2 łyżki siemienia lnianego lub chia,
- 1/2-1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 1 duże jabłko,
- do podania: garść ulubionych orzechów, suszone jabłka.
Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy resztę składników oprócz jabłka.
2. Owsiankę gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż płatki wchłoną płyn i zrobią się miękkie i kleiste.
3. Jabłko obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do owsianki i podgrzewamy jeszcze minutę.
4. Gotową owsiankę nakładamy do miseczek, na wierzchu układamy orzechy i suszone jabłka.Inspiracja: drlifestyle.pl
***
Przepis na owsiankę z jabłkami bierze udział w akcji kulinarnej "Owoce jesieni":
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz