Jesień to jabłka i cynamon, szarlotkowy duet idealny. Dlatego dziś mam dla Was nowy przepis na jesienną szarlotkę, inną od dotychczasowych, ale równie pyszną. Tym razem nie trzeba bawić się w krojenie jabłek w plasterki czy ścieranie ich na tarce. Zamiast tego używamy całych połówek jabłek, które ciasno otulamy maślanym, rozpływającym się w ustach ciastem. Jeśli tak jak ja przepadacie za szarlotką, spodoba Wam się ten przepis!
A nienasyconym wielbicielom szarlotek polecam również:
- najprostszą na świecie szarlotkę sypaną (również wegańską!),
- orzeźwiającą szarlotkę cytrynową.
Szarlotka z połówkami jabłek
Składniki/ na tortownicę ok. 25 cm:
na kruche ciasto:
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 kostki masła lub margaryny,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy),
- szczypta soli,
na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek/ 5-6 jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i masło pokrojone w kostkę, a następnie siekamy lub rozcieramy palcami na "piasek". Dodajemy żółtko i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 kule, jedną owijamy folią. Pozostałą częścią ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Tortownicę i kulę ciasta wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Tortownicę ze spodem wyjmujemy, pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Potem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na chwilę do wystudzenia (piekarnika nie wyłączamy). W czasie gdy ciasto się chłodzi i piecze - przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
2. Tortownicę ze spodem wyjmujemy, pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Potem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na chwilę do wystudzenia (piekarnika nie wyłączamy). W czasie gdy ciasto się chłodzi i piecze - przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
3. Jabłka obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do miski, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
4. Na podpieczony ciasto wysypujemy bułkę tartą, układamy jabłka.
5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o średnich większej niż tortownica. Ciasto układamy ciasno na jabłkach, lekko dociskając do owoców. Pieczemy w temp. 190 st. C przez ok. 40-50 minut, aż ładnie się zrumieni. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o średnich większej niż tortownica. Ciasto układamy ciasno na jabłkach, lekko dociskając do owoców. Pieczemy w temp. 190 st. C przez ok. 40-50 minut, aż ładnie się zrumieni. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wskazówka:
Do zagłębień w jabłkach można dodatkowo włożyć rodzynki, żurawinę lub po kawałku marcepanu (pycha!).
***
Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek bierze udział w akcji kulinarnej "Owoce jesieni":
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Wygląda mega apetycznie - zapisuję, jako do wypróbowania! :-)
OdpowiedzUsuń