Smakowita pasta kanapkowa z kilku prostych składników. W smaku przypomina najlepszy wegański pasztet grzybowy, a jednak przyrządza się ją o wiele szybciej. Tak naprawdę wystarczy kilka chwil i pyszna, wegańska pasta gotowa :) Sprawdzi się zarówno jako smarowidło do codziennych kanapek, jak i element wielkanocnego śniadania. Polecam!
Kanapkowa pasta z kaszy gryczanej i pieczarek
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej,
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Kaszę wrzucamy do garnka i lekko podprażamy, aż zacznie pachnieć. Płuczemy na sicie i przekładamy spowrotem do garnka. Zalewamy szklanką wody i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka. Lekko studzimy.
2. Oczyszczone pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.
3. W misce łączymy przygotowane składniki, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Kilkukrotnie blendujemy na grudkowatą pastę. Gotowe :)
Nie wpadłabym na to, żeby z kaszy gryczanej zrobić pastę :) Ale chyba muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj wypróbuj ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie🙂 czy sos sojowy można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńJasne, po prostu dopraw pastę odpowiednią porcją soli, a gdyby była zbyt sucha dodaj łyżkę wody. Smacznego!
Usuń