Naleśniki z mąki z ciecierzycy z hummusem

Naleśniki z mąki z ciecierzycy z hummusem

Przepis na śniadaniowe, wegańskie naleśniki z kaszy gryczanej wzbudził zainteresowanie wielu czytelników bloga. Nic dziwnego - są pyszne i niesamowicie proste w wykonaniu. A przecież przepisów na zdrowe naleśniki jest naprawdę mnóstwo! Dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami kolejnym pomysłem na smaczne, bezglutenowe naleśniki, tym razem w wersji wytrawnej. Do ich przygotowania użyłam mąki z ciecierzycy, która ostatnio na stałe zagościła w mojej kuchni. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, to czas to szybko nadrobić - ciecierzycowa mąka jest przede wszystkim świetnym sklejaczem da wszelkiego rodzaju wegańskich kotletów. Dlatego świetnie nada się też jako baza do bardzo prostego ciasta naleśnikowego. A gotowe naleśniki proponuję podać z pastą z... ciecierzycy, czyli hummusem :)

Naleśniki z mąki z ciecierzycy z hummusem


Składniki/ na ok. 10 naleśników:
  • 1 szkl. mąki z ciecierzycy,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1 i 1/2 szkl. wody,
  • olej (np. kokosowy) do smażenia,
  • szczypta soli,
  • do podania hummusy Primavika: naturalny, oliwkowy (mój ulubiony!) albo paprykowy.

Przygotowanie:
1. Mąki łączymy w misce ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy wodę mieszając całość trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
2. Rozgrzaną patelnię smarujemy lekko olejem i smażymy cienkie naleśniki. Usmażone placki odkładamy na talerz i przykrywamy czystą ściereczką, żeby nie obeschły.
3. Naleśniki smarujemy hojnie ulubionym hummusem, dodatkowo można posypać je odrobiną posiekanego szczypiorku lub natką pietruszki.

Uwaga:
Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie, wręcz wodniste. Spokojnie, tak właśnie ma być ;) Ciasto bardzo szybko się "ścina", co zresztą od razu zauważycie :)

Naleśniki z mąki z ciecierzycy z hummusem
Wpis powstał w ramach współpracy z Primavika - producentem zdrowej żywności. Jeśli jesteście ciekawi innych produktów z ich oferty, odwiedźcie ich stronę lub facebook'a!

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

3 komentarze

  1. Naleśniki wyglądają niemal jak pszenne. Super Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy nadają się do zawijania krokietów, nie będą pękać?

    OdpowiedzUsuń