Naleśniki z mąki z ciecierzycy z hummusem
- 1 szkl. mąki z ciecierzycy,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 szkl. wody,
- olej (np. kokosowy) do smażenia,
- szczypta soli,
- do podania hummusy Primavika: naturalny, oliwkowy (mój ulubiony!) albo paprykowy.
Przygotowanie:
1. Mąki łączymy w misce ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy wodę mieszając całość trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
2. Rozgrzaną patelnię smarujemy lekko olejem i smażymy cienkie naleśniki. Usmażone placki odkładamy na talerz i przykrywamy czystą ściereczką, żeby nie obeschły.
3. Naleśniki smarujemy hojnie ulubionym hummusem, dodatkowo można posypać je odrobiną posiekanego szczypiorku lub natką pietruszki.
Uwaga:
Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie, wręcz wodniste. Spokojnie, tak właśnie ma być ;) Ciasto bardzo szybko się "ścina", co zresztą od razu zauważycie :)
Wpis powstał w ramach współpracy z Primavika - producentem zdrowej żywności. Jeśli jesteście ciekawi innych produktów z ich oferty, odwiedźcie ich stronę lub facebook'a!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Naleśniki wyglądają niemal jak pszenne. Super Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńMożna się oszukać ;) Dziękuję :)
UsuńCzy nadają się do zawijania krokietów, nie będą pękać?
OdpowiedzUsuń