Październik dał mi w kość i nawet nie zauważyłam, jak zaczął się listopad. A wraz z listopadem - nowe plany i zadania, z którymi czas się zmierzyć. Czeka więc i przemeblowanie, czekają też spóźnione jesienne porządki. I mnóstwo nowych przepisów i kulinarnych inspiracji do wypróbowania. A że na blogu ostatnio cisza, to gorąco obiecuję poprawę i zabieram się do pracy...
Tak więc, znowu zupa :) Bo jakoś już tak mam, że jesienią najchętniej sięgam po zupy. Oprócz maminej pomidorówki, którą mogłabym jeść CODZIENNIE (a mama niestety nie...), to ostatnio na naszym stole królują też sycące, aromatyczne kremy. Krem marchwiowy już był, przyszedł i czas na dyniowy, z dodatkiem aromatycznych przypraw. I z mlekiem kokosowym, który wspaniale podkreśli słodycz dyni.
Aromatyczny dyniowy krem z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni, pokrojonego w grubą kostkę,
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 l delikatnego bulionu warzywnego lub wody,
- 1/2 puszki mleka kokosowego,
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- ew. sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy delikatnie cebulę. Następnie dorzucamy dynię, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Dusimy przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż dynia zrobi się miękka.
2. Warzywa zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość bblendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - mi najlepiej smakowała z grzankami i prażonymi pestkami dyni. Pycha!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Lubię zupę-krem! Kolor rozgrzewa w jesienne dni.
OdpowiedzUsuń