Wspominałam już, że jestem wielką fanką makaronu? Uwielbiam wykorzystywać go w swojej kuchni, przyrządzając proste i szybkie dania na każdą okazję. Zimową porą co prawda znacznie częściej sięgam po sycące kasze i ulubiony ryż basmati, lubię jednak od czasu do czasu przygotować sobie porcję gorących klusek w pomidorowym sosie.
Tak więc poniżej przepis na bardzo szybki (robi się go dosłownie w kwadrans) i smaczny sos. Najłatwiej będzie przygotować go w wysokiej patelni, w której na końcu połączymy go z ulubionym makaronem.
Spaghetti w pomidorach
Składniki/ na 2 porcje:
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 garście oliwek (użyłam czarnych),
- 1 szalotka lub mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie - ja bardzo lubię),
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 2 łyżki ricotty do podania (dla tych, którzy jedzą nabiał)
- 2 porcje ulubionego makaronu ugotowanego al dente - zabierając się za sos najlepiej od razu wstawić wodę na makaron i ugotować go w czasie, gdy sos będzie dochodził.
Przygotowanie:
Oliwki kroimy na plasterki. Cebulkę drobno szatkujemy i podsmażamy chwilę na oliwie. Gdy się już zeszkli, dosypujemy zioła i drobno pokrojony czosnek i wszystko chwilę smażymy (może z minutę). Wrzucamy oliwki, dolewamy przecier i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, ew. dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mieszamy z odcedzonym makaronem i podajemy gorący, z odrobiną ricotty lub kawałkiem sera, oprószone świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Uwielbiam makarony w każdej postaci a Twój wygląda i "brzmi" tak ze trudno mi opanować ślinianki :)
OdpowiedzUsuńA sos jest naprawdę prosty i szybki w wykonaniu. Koniecznie spróbuj :)
UsuńWygląda cudnie :) Bardzo podobają mi się wszystkie składniki i efekt końcowy ;) Wegetariańskie spaghetti robię bardzo często, ale takiego jeszcze nie robiłam i chętnie wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńSos jest dość minimalistyczny, ale komponuje się świetnie :) Daj znać, jak Ci się udał :)
Usuń