Zimową porą często przyrządzam takie właśnie potrawki - warzywne i sycące. To danie idealne, żeby przygotować je dzień wcześniej, a następnego dnia po prostu szybko odgrzać porcję i zjeść z ulubioną kaszą lub pieczywem. Mam w zanadrzu jeszcze parę ulubionych obiadowych kompozycji, więc na pewno niedługo pojawi się tu kilka innych, ciekawych pomysłów na zdrowy wegetariański/wegański posiłek.
Warzywna potrawka z zieloną soczewicą
Składniki/ na 4 porcje:
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 gałązka selera naciowego,
- mała czerwona papryka,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 szkl. passaty pomidorowej,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 szkl. bulionu warzywnego lub wody,
- 1 szkl. suchej zielonej soczewicy,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- ew. szczypta pieprzu cayenne,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Przygotowujemy warzywa: obrane marchewki, oczyszczoną paprykę i selera kroimy w równą, niedużą kostkę. Cebulę i pietruszkę drobno siekamy.
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy cebulę. Dodajemy warzywa, posypujemy mieloną papryką i chwilę przesmażamy. Wsypujemy opłukaną soczewicę, zalewamy bulionem i passatą, dodajemy koncentrat i sos sojowy. Wszystko dokładnie łączymy i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 20-30 minutach warzywa i soczewica powinny być miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z połową posiekanej natki.
3. Potrawkę podajemy z kaszą i ulubioną surówką, posypaną resztą natki pietruszki. Smacznego!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
uwielbiam takie potrawki - proste, szybkie, smaczne i bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń