Nie należę do osób, które latem trzymają się z daleka od piekarnika. Upały faktycznie mogą być dokuczliwe, ale z drugiej strony i tak wolę to, niż szare zimowe popołudnia. Dlatego zazwyczaj nie przejmuję się wysoką temperaturą, mam na to sprawdzony sposób - zwyczajnie ewakuuję się z kuchni, a piekarnik robi swoje. Oprócz makaronowych zapiekanek i czosnkowych grzanek, piekę też warzywa - w całości lub kawałkach, w przyprawach i oliwie albo faszerowane aromatycznymi dodatkami. I muszę przyznać, że dla mnie właśnie takie faszerowane warzywa mają największy urok. Bo tak naprawdę wystarczy tylko odrobina wysiłku, chwilę cierpliwości i już mamy obiad, który zachwyci wszystkich. Dlatego niech letnie temperatury nie będą Wam straszne i koniecznie wypróbujcie przepis na te pyszne, lekkie cukinie faszerowane brązowym ryżem z dodatkiem garam masala.
Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem
Składniki/ na 2 porcje:
- 2 nieduże cukinie,
- 1 torebka ugotowanego brązowego ryżu (100 g),
- 1 mała cebula,
- 1 pomidor,
- garść siekanej pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Cukinie kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką. Miąższ i cebulkę siekamy, pomidora obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masalę, mieloną paprykę, imbir i chwilę podsmażamy. Dokładamy miąższ z cukinii, pomidora i smażymy przez ok. 5 minut, a następnie łączymy z ryżem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wydrążone cukinie nacieramy oliwą i hojnie wypełniamy farszem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C - do momentu, gdy cukinia będzie miękka. Przed podaniem posypujemy siekaną pietruszką. Smacznego!
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masalę, mieloną paprykę, imbir i chwilę podsmażamy. Dokładamy miąższ z cukinii, pomidora i smażymy przez ok. 5 minut, a następnie łączymy z ryżem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wydrążone cukinie nacieramy oliwą i hojnie wypełniamy farszem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C - do momentu, gdy cukinia będzie miękka. Przed podaniem posypujemy siekaną pietruszką. Smacznego!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
już dawno nie jadłam cukinii w takim wydaniu, od razu nabrałam ochotę na powtórkę :)
OdpowiedzUsuńFaszerowana cukinia to świetny pomysł na obiad, wypróbuj koniecznie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWszędzie mogłabym dodawać cukinię, serio!
OdpowiedzUsuńp.s. a wiesz, że postanowiłam rzucić Tobie malutkie zadanie? Zerknij do mnie, wyjaśniam tam wszystko. Będzie fun:)
Bardzo po mojemu jest Twoje danie :)
OdpowiedzUsuńjuż nie pamiętam kiedy jadłam faszerowaną cukinię, te wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo aromatyczna i delikatna cukinia w tym wydaniu, przypadła do gustu.
OdpowiedzUsuńDziękuje za miły komentarz :)
UsuńFaszerowane cukinie to świetny pomysł, a te wyglądają wyjątkowo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń