Warzywne curry z masłem z nerkowców i cytrynowym ryżem

 Warzywne curry z masłem z nerkowców i cytrynowym ryżem

W mojej kuchni nadal królują indyjskie smaki. Odtwarzam i wypróbowuję różne przepisy, ale pojawiają się też moje własne, autorskie eksperymenty. Powoli staję się mistrzynią improwizowanych "curry" z wszelkiego rodzaju warzyw, głównie tego co mam akurat pod ręką. A można przygotować je naprawdę ze wszystkiego. Jeśli jednak chodzi o warzywne curry, to ja najbardziej lubię w nich ten gęsty, zawiesisty sos, który pełen jest aromatycznych przypraw. Najłatwiej uzyskać go dodając do dania tłuste mleczko kokosowe, można dołożyć też kilka łyżek gęstego jogurtu albo... zblendowane orzechy np. nerkowce. Takie nerkowcowe masło samo w sobie jest po prostu przepyszne i naprawdę, aż ciężko oderwać się od słoiczka i nie wyjeść wszystkiego za jednym posiedzeniem! Ale spróbujcie się poświęcić (jeśli Wam się uda) i kilka łyżek dodać do warzywnego, aromatycznego curry. Sos zyska aksamitną konsystencję i delikatnie orzechowy smak. Będziecie zachwyceni :)

Warzywne curry z masłem z nerkowców i cytrynowym ryżem

Warzywne curry z nerkowców


Składniki/ na 2-3 porcje:
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 2 cm świeża papryczka chilli,
  • 1 cukinia,
  • 12 średnich pieczarek (ok. 250 g),
  • 1 szkl. mrożonego zielonego groszku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3-4 łyżki masła z nerkowców (polecam masło z nerkowców smażone firmy Primavika),
  • 1 szkl. wody,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • sól.

Przygotowanie:
1. Oczyszczone pieczarki kroimy na ćwiartki, cukinię na półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W pojemniku blendera lub moździerzu przygotowujemy pastę curry z chilli, imbiru i przypraw (oprócz soli).
2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pastę i chwilę podsmażamy, często mieszając. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy, aż cebula zmięknie. Uważajcie, żeby nie przypalić przypraw - w razie konieczności dodajcie do rondla trochę wody. 
3. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię i całość smażymy kilkanaście minut, aż warzywa lekko zmiękną.
4. Do rondla dodajemy wodę i masło z nerkowców. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Dodajemy groszek i gotujemy przez kilka minut pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.
5. Warzywne curry podajemy gorące, posypane natką pietruszki, z porcją cytrynowego ryżu.

Cytrynowy ryż


Składniki:
  • 1 szkl. białego ryżu,
  • 1 szkl. wody,
  • 4 plasterki cytryny, 
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Ryż zalewamy wodą. Dodajemy plastry cytryny i sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do chwili, aż ryż wchłonie całą wodę. Do momentu podania trzymamy w cieple, pod przykryciem.

Inpiracja: Jadłonomia

Warzywne curry z masłem z nerkowców i cytrynowym ryżem
Wpis powstał w ramach współpracy z Primavika - producentem zdrowej żywności. Jeśli jesteście ciekawi innych produktów z ich oferty, odwiedźcie ich stronę lub facebook'a!

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy

Prześlij komentarz