W każdym bądź razie swoje kulinarne zachcianki zaspokajam ostatnio w swojej własnej kuchni. Przed weekendem ulepiłam górę wegeburgerów z zielonej soczewicy i marchwi, a w najbliższym czasie planuję już kolejne wariacje. Takie domowe burgery świetnie smakować będą w chrupiącej bułce, z ulubionymi warzywami i domowym sosem (np. czosnkowym) lub jako tradycyjny obiadowy kotlet, z surówką i ziemniakami.
WEGEBURGERY Z ZIELONEJ SOCZEWICY I MARCHWI
Składniki/ na 8 burgerów:
- 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy,
- 1,5 szkl. marchwi startej na grubych oczkach tarki,
- 1 mała cebula,
- 1/4 szkl. siemienia lnianego,
- 1/4 szkl. nasion słonecznika (łuskanych),
- 1/2 szkl. mąki np. pełnoziarnistej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
1. Soczewicę przekładamy do miski razem z przyprawami, lekko blendujemy blenderem. Dodajemy tartą marchew, drobno posiekaną cebulkę, olej, sos sojowy, ziarna i mąkę, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania klejącej masy (zajmie to ok. 5-10 minut). Doprawiamy solą do smaku. Odstawiamy na kwadrans do lodówki.
2. Masę dzielimy na 8 równych części (tak jak tutaj) i z każdej z nich formujemy burgery. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 st. C, w połowie czasu pieczenia obracając kotlety na drugą stronę.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Siemię ma być zmielone czy ziarenka? :)
OdpowiedzUsuń