Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Jak to jest, że doba jest tak krótka? W momencie, gdy nie wiesz już w co włożyć ręce, zawsze okazuje się, że 24 godziny to za mało. Na nadmiar czasu nigdy nie mogłam narzekać, bo praca na etat, codzienne dojazdy, blog i wiecznie zajęte weekendy przyzwyczaiły mnie do ciągłego planowania i upychania wszystkiego w grafiku. A teraz jeszcze szykuje się przecież impreza mojego życia - za trochę ponad dwa tygodnie wychodzę za mąż. Wyobrażacie sobie co w tej chwili dzieje się w moim domu? Ciągle zastanawiam się, czy o czymś nie zapomniałam, czy może umyka mi coś istotnego. Mam nadzieję, że moja wewnętrzna panikara jednak przesadza i wszystko uda się tak, jak powinno.

Jedno wiem na pewno - w takie dni trzeba polegać na dobrych, sprawdzonych przepisach. A że porządny, sycący obiad to podstawa po ciężkim dniu, musi być więc... kotlet.

Przepisów na domowe, wegetariańskie kotlety pojawiło się na blogu już kilka, czas na kolejne - z kalafiorem i kaszą jaglaną, która nie znudzi mi się chyba nigdy ;) To jak, próbujecie?

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

KOTLETY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ


Składniki/ na 12 sztuk:
  • 1 mały kalafior (można użyć resztek z poprzedniego obiadu),
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej,
  • 1/2 szkl. bułki tartej + trochę bułki do obtoczenia kotletów,
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • sól,
  • olej.

Przygotowanie: 
1. W dużym garnku zagotowujemy wodę (sporo - tyle, żeby przykryła całego kalafiora), dodajemy trochę soli. Kalafiora obieramy z liści, wycinamy zbędne części i dokładnie myjemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut, aż kalafior będzie miękki. Odcedzamy dokładnie z wody, możemy tez przełożyć na sitko, żeby jak najlepiej osuszyć kalafiora.
2. Kaszę jaglaną podprażamy przez chwilę w suchym garnku, aż zacznie pachnieć. Przekładamy na drobne sitko i dokładnie płuczemy. Wkładamy spowrotem do garnka, zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę (zajmie to kilkanaście minut). Garnek zdejmujemy z ognia i przykryty odstawiamy na bok na 10 minut.
3. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, możemy ją lekko zblendować, żeby była gładka i bardziej kleista. Dodajemy kalafiora i całość rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do masy dodajemy drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy ręką. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
4. Masę dzielimy na 12 równych części. Najłatwiej zrobić to uklepując ją na równo w misce i krojąc na 12 kawałków, w promienie, jak tort. Z każdego kawałka formujemy kotlecik, który lekko obtaczamy w bułce tartej.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, skręcamy ogień. Kotlety smażymy partiami na złoty kolor.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Na blogu znajdziecie też inne sprawdzone przepisy na pyszne, wegetariańskie kotlety. Koniecznie zajrzyjcie tutaj:

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.  

4 komentarze

  1. Doba ma to do siebie, że kiedy chcemy aby dzień szybko miną, to ciągnie się w nieskończoność, a kiedy chcemy załatwić dużo spraw, to wiecznie brakuje czasu :)
    Kotleciki mega! I ja muszę je w koncu zrobić :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne i zwarte, wyglądają super. A kalafiora i czerwoną cebulkę kocham :)

    OdpowiedzUsuń