Co prawda śniadaniowe placuszki kojarzą mi się z głównie weekendami, ale czasem zdarza mi się robić je także w środku tygodnia. Nie są pracochłonne, a ich przygotowanie zajmie Wam naprawdę kilka chwil. W sezonie pełnym owoców, do ciasta na pancakes warto dorzucić kilka jagód, borówek albo chociaż pokrojonego banana. Mi najbardziej smakują jednak z dodatkiem startego jabłka - w tym wydaniu przygotujecie je niezależnie od pory roku, bo pysznych, polskich jabłek w naszych sklepach nigdy nie brakuje. Nie czekajcie więc do soboty i już jutro na śniadanie koniecznie zróbcie placuszki :) A to, co zostanie, spakujcie na drugie śniadanie :)
JABŁKOWE PANCAKES Z CHIA
Składniki/ na 2 porcje/ 8 placuszków:
"Suche" składniki:
- 1 szkl. mąki razowej,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka chia,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
"Mokre" składniki:
- 1 jajko,
- 1/2 szkl. maślanki (lub 1/2 szkl. mleka + 1 łyżka octu),
- 1 łyżka oleju,
- 1 jabłko,
Dodatkowo: olej do smażenia.
Wykonanie:
W jednej misce łączymy suche składniki. Do drugiej miski przekładamy mokre składniki. Dodajemy starte na grubych oczkach tarki jabłko, łączymy i przelewamy do suchych składników. Ciasto lekko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy okrągłe, rumiane placuszki.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Pięknie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Dziękuję, na pewno zajrzę :)
UsuńSą idealne! Uwielbiam placuszki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/