Penne alla vodka
Składniki/ na 2 porcje:
- ok. 200-300 g makaronu penne (użyłam bezglutenowego, kukurydzianego),
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- 50 ml wódki,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- kilka listków świeżej bazylii do podania.
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, ewentualnie dolewając odrobinę wody.
2. Do sosu dodajemy wódkę, śmietankę i połowę parmezanu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 5-10 minut często mieszając.
3. W trakcie przygotowywania sosu gotujemy makaron (al dente). Odcedzamy i od razu przekładamy do rondla z sosem. Dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze. Makaron podajemy posypany parmezanem i bazylią.
Inspiracja: mirabelkowy.pl oraz nigella.com
A może masz ochotę na makron w trochę innym wydaniu? Kilka smacznych inspiracji znajdziesz tutaj:
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Smakuje wybornie, ja czasami do takich sosów dodaję whisky i nikt nie może zgadnąć, co to za smak. Serdeczności od Kasi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, patent z whisky też wypróbuję! Pozdrawiam!
UsuńNie wpadłabym na to. Dodaję do potraw wino, ale wódkę? Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńZ wódką jeszcze nie eksperymentowałam :-)
OdpowiedzUsuńNie ma na co czekać :)
Usuń