Ekspresowy obiad - makaron z zielonymi warzywami i serem halloumi

Ekspresowy obiad - makaron z zielonymi warzywami i serem halloumi

Czasami pomysł na obiad przychodzi dość naturalnie. Kilka, wydawałoby się, przypadkowych składników zapodzianych w lodówce w parę chwil może przerodzić się w całkiem przyjemny i naprawdę szybki w przygotowaniu obiad.
Do ręki wpadło mi kukurydziane spaghetti, a do tego cukinia i szpinak, które zatopiłam w idealnie kremowym, śmietankowym sosie. No i wieńczący danie kawałek ciepłego halloumi, którego spory zapas kupiłam podczas ostatniej greckiej promocji w Lidlu. Znacie ten cypryjski ser? Jeśli nie, to pora szybko nadrobić zaległości, bo jest niesamowicie dobry! Podsmażone kawałki halloumi mają wyjątkowa strukturę i naprawdę wynoszą ten prosty, warzywny obiad na zupełnie inny poziom :) Ale jeśli nie macie go pod ręką, to naprawdę nic straconego - to proste połączenie zielonych warzyw i tak powinno skraść Wasze serca ;)

Makaron z zielonymi warzywami i serem halloumi


Składniki/ na 2 porcje:

  • 2 porcje makaronu spaghetti,
  • 1/2 cukinii/ ok. 250 g,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża garść szpinaku,
  • 2 czubate łyżki serka śmietankowego typu Almette,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • dodatkowo: 1/2 kostki/ ok. 100 g sera halloumi,
  • sólm, pieprz.

Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu. Zachowujemy 1 szklankę wody z gotowania makaronu.
2. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Cukinię kroimy w półplasterki.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i smażymy przez kilka minut na niedużym ogniu, aż cukinia lekko zmięknie (ja lubię lekko twardą cukinię, dlatego smażę ją dosłownie przez chwilę).
4. Na patelnię dodajemy serek i ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia serka. Dodajemy szpinak i chwilę gotujemy, aż szpinak zmięknie, a sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wkładamy makaron i całość chwilę podgrzewamy.
5. Halloumi kroimy na plastry. Na drugiej, najlepiej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy ser do zrumienienia. Ser podajemy na porcji makaronu z zielonymi warzywami w sosie.

Ekspresowy obiad - makaron z zielonymi warzywami i serem halloumi

***
Ekspresowy obiad? Jakie są Twoje ulubione przepisy, gdy czas goni, a w brzuchu burczy? Daj znać w komentarzu! A jeśli spodobał Ci się mój pomysł, będzie mi super miło, gdy podzielisz się nim ze znajomymi. 

A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami, które pojawiają się na blogu, zapraszam na moją stronę na Facebook'u lub Google+

1 komentarz