No i mamy majówkę! Planów i pomysłów na ten przedłużony weekend (a nawet dwa!) jak co roku mieliśmy mnóstwo, śmiałam się ostatnio nawet facebook'u (zaglądacie tam czasem? ;)), że nie wiem czy przez te 9 dni się ze wszystkim wyrobimy :) I coś w tym jest, mamy już poniedziałek, a ja mam wrażenie, że pierwsze wolne dni po prostu gdzieś mi uciekły.
Mini pizze z bakłażana z orzechową posypką
Składniki/ na 2-4 porcje:
- 2 małe bakłażany,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól, pieprz,
- listki świeżej bazylii do podania,
na orzechową posypkę:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
1. Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Posypujemy lekko solą odstawiamy na kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C
2. W tym czasie zabieramy się za sos pomidorowy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory blendujemy na grudkowaty przecier (można pominąć). W małym rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory, suszoną bazylię, po szczypcie soli i pieprzu. Gotujemy przez ok. 20 minut na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
3. Bakłażany wycieramy z soku, które puściły. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z dwóch stron 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posypujemy lekko solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą miękkie.
4. Przygotowujemy posypkę - w tym celu wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera, a następnie blendujemy na grubą mąkę.
5. Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy!), na każdym układamy po porcji sosu pomidorowego i hojnej porcji orzechowej posypki. Wstawiamy spowrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż całość się podgrzeje, a posypka zrumieni. Mini pizze z bakłażana podajemy na ciepło, posypane świeżą bazylią. Smacznego!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz