Mini pizze z bakłażana z orzechową posypką

 Mini pizze z bakłażana z orzechową posypką

No i mamy majówkę! Planów i pomysłów na ten przedłużony weekend (a nawet dwa!) jak co roku mieliśmy mnóstwo, śmiałam się ostatnio nawet facebook'u (zaglądacie tam czasem? ;)), że nie wiem czy przez te 9 dni się ze wszystkim wyrobimy :) I coś w tym jest, mamy już poniedziałek, a ja mam wrażenie, że pierwsze wolne dni po prostu gdzieś mi uciekły. 
Ale zupełnie się tym nie przejmuję. Już nie mogę doczekać się jutra i naszych gości! Przed nami kilka fajnych dni, będzie wesoło i smacznie :) Nie wiem, czy uda nam się pogrillować, ale na jutrzejszą posiadówkę mam w planie przygotować kilka pyszności. Mini pizze z bakłażana, które widzicie na zdjęciach, to świetny pomysł na lekkostrawną, wegańską przekąskę, która świetnie sprawdzi się na wszelkich imprezach i spotkaniach ze znajomymi :)

Mini pizze z bakłażana z orzechową posypką


Składniki/ na 2-4 porcje:
  • 2 małe bakłażany,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • listki świeżej bazylii do podania,

na orzechową posypkę:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/2 łyżeczki soli.

Wykonanie:
1. Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Posypujemy lekko solą odstawiamy na kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C
2. W tym czasie zabieramy się za sos pomidorowy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory blendujemy na grudkowaty przecier (można pominąć). W małym rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory, suszoną bazylię, po szczypcie soli i pieprzu. Gotujemy przez ok. 20 minut na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. 
3. Bakłażany wycieramy z soku, które puściły. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z dwóch stron 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posypujemy lekko solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą miękkie.
4. Przygotowujemy posypkę - w tym celu wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera, a następnie blendujemy na grubą mąkę.
5. Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy!), na każdym układamy po porcji sosu pomidorowego i hojnej porcji orzechowej posypki. Wstawiamy spowrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż całość się podgrzeje, a posypka zrumieni. Mini pizze z bakłażana podajemy na ciepło, posypane świeżą bazylią. Smacznego!

Mini pizze z bakłażana z orzechową posypką

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy

Prześlij komentarz