Pieczone pomidory faszerowane ryżem

Pieczone pomidory faszerowane ryżem

Tak jak pisałam Wam na facebook'u, ostatnio zmagałam się z chwilowym brakiem czasu. Zresztą chyba każdy tak miewa, że przy nadmiarze obowiązków hobby schodzi na dalszy plan, co nie? Na kilka dni odpuściłam więc sobie blogowanie, co nie znaczy, że przestałam gotować, oj nie! Wręcz przeciwnie - sięgnęłam do mojej kulinarnej biblioteczki, wypróbowałam kilka nowych przepisów i odświeżyłam sobie też kilka starszych. I muszę Wam powiedzieć, że dobrze jest sobie czasem zrobić sobie "wakacje" i odświeżyć w ten sposób głowę. Mam teraz mnóstwo nowych pomysłów!

Pieczone pomidory faszerowane ryżem

Dzisiejsza propozycja obiadowa to kwintesencja letnich smaków, bo nie ma chyba bardziej letniego połączenia niż pomidory i świeża bazylia. Prosty, wilgotny farsz na bazie ryżu sprawił, że danie było jednocześnie lekkie, ale też sycące. Lubię takie dania i polecam Wam do wypróbowania ;)

Pieczone pomidory faszerowane ryżem


Składniki/ na 3 porcje:
  • 6 pomidorów,
  • 1/2 szkl. białego ryżu*,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 podwójne suszone pomidory,
  • duża garść liści bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Pomidory myjemy, odcinamy im górną część na wysokość ok. 1 cm. Środki pomidorów wydrążamy łyżeczką. Miąższ drobno siekamy i razem z sokiem przekładamy do miseczki.
2. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory drobno siekamy.
3. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na niedużym ogniu przez ok. 5 minut, aż zrobią się szkliste. Dodajemy suszone pomidory, miąższ z wydrążonych pomidorów, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut, aż sos pomidorowy zrobi się gęsty.
4. W tym czasie płuczemy ryż, przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody. Gotujemy na niedużym ogniu bez przykrycia.
5. Ryż łączymy z sosem pomidorowym, dodajemy posiekaną bazylię i smakujemy, czy farsz jest wystarczająco doprawiony. Gotowym farszem wypełniamy pomidory, przykrywamy odkrojonymi "czapeczkami" i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż pomidory zmiękną i lekko się pomarszczą. Podajemy gorące. Smacznego!

Wskazówka:
* Do przygotowania tego dania możecie też użyć ryżu, który został Wam z poprzedniego obiadu, potrzebować będziecie 1 szklanki.

Pieczone pomidory faszerowane ryżem

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy

Prześlij komentarz