Wielokrotnie na blogu pisałam już, że moim ulubionym sposobem na kuchenne resztki są wegetariańskie kotlety. Dlatego dziś bez owijania w bawełnę - mam dla Was nowy przepis na wegańskie, recyklingowe kotleciki, które świetnie sprawdzą się na obiad i do kanapki.
W roli głównej mój prywatny król lipcowych straganów, czyli uwielbiany przez mnie młody bób. Kupuję go w ilościach hurtowych, potem gotuję i wyjadam prosto z gara. Z bobu przygotowuję też letnie sałatki albo pasty kanapkowe. A jak coś zostanie - zawsze można ulepić kotlety. Sa naprawdę banalne w przygotowaniu!
(Recyklingowe) kotlety z bobu i ryżu
Składniki/ na 6 sztuk:
- 1 szkl. ugotowanego ryżu,
- 300 g świeżego bobu,
- 1 łyżka siemienia + 3 łyżki wrzątku,
- 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia kotletów,
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można zastąpić 1 łyżką bułki tartej),
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem,
- duża szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie:
1. Bób płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez ok. 10 minut od momentu zagotowania, aż będzie bardzo miękki. Ugotowany bób przelewamy zimną wodą i zostawiamy do wystudzenia. Bób można obrać ze skórek, ale nie trzeba :)
2. Siemię mielimy, zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Zostawiamy na kilka minut do spęcznienia. Szczypiorek i cebulę drobno siekamy.
3. Do miski przekładamy ryż, bób i wszystkie pozostałe składniki, oprócz szczypiorku i cebuli. Mieszamy, a następnie lekko blendujemy na tyle, żeby masa zrobiła się kleista (nie chodzi o to żeby zblendować jej na gładką pastę). Dodajemy cebulę i szczypior, lekko wyrabiamy, a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 15-30 minut.
4. Masę dzielimy na 6 części, z których formujemy okrągłe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, ogień lekko skręcamy i smażymy kotlety do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówki:
Jak najłatwiej podzielić masę na równej wielkości kotleciki? Wykorzystaj łyżkę do lodów albo metodę, którą dokładniej opisałam w tym wpisie.
4. Masę dzielimy na 6 części, z których formujemy okrągłe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, ogień lekko skręcamy i smażymy kotlety do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówki:
Jak najłatwiej podzielić masę na równej wielkości kotleciki? Wykorzystaj łyżkę do lodów albo metodę, którą dokładniej opisałam w tym wpisie.
***
Lubicie warzywne kotlety? Wypróbujcie też inne przepisy z bloga:
- pieczarkowe kotlety, dobre nie tylko od święta.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) To bardzo fajny i prosty przepis, więc zapraszam do wypróbowania :)
Usuń