Śmiejcie się lub nie, ale jestem fanką zwykłego, prostego kalafiora z wody. Z bułką tartą i masełkiem, najprościej jak się da. Ale lubię też eksperymentować, o czym nie raz przekonaliście się na blogu. Ostatnio upiekłam więc kalafiora w całości, po raz pierwszy, choć pomysł ten krąży po kulinarnych blogach już od dawna. Przygotowałam go w wersji pikantnej, z dodatkiem ostrego sosu sriracha z papryczek chilli, który dodaje ostatnio niemal do wszystkiego. Polecam!
Pikantny kalafior pieczony w całości
Składniki:
- 1 średni kalafior,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1-2 łyżki sosu sriracha*,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- duża szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie:
1. Kalafiora obieramy z liści i wycinamy głąb tak, aby kalafior stabilnie stał na blaszce i nie rozpadł się. W dużym garnku gotujemy wodę z solą, a następnie gotujemy kalafiora 10 minut. Następnie zostawiamy kalafiora na kilka minut na sitku, żeby lekko przeschnął.
2. W miseczce łączymy składniki marynaty. Kalafiora układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy go dokładnie marynatą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 60 minut. Smacznego!
Wskazówka:
* Jeśli lubicie pikantne dania, dodajcie dwie łyżki sosu sriracha.
Inspiracja: strawberriesfrompoland.pl
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
O kurcze w życiu bym nie pomyślała żeby zrobić kalafiora w inny sposób niz z wody mega inspiracja wleci dzisiaj na obiad
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainspirowałam! Daj znać jak wyszło :)
UsuńDziś robię wygląda cool
OdpowiedzUsuńWydaje mi się ten przepis niezwykle głupi, bo przez godzinę to można upiec dużą sztukę mięsa a nie ugotowanego kalafiora, a nawet przegotowanego w ciągu 10 minut.
OdpowiedzUsuńMasz rację.
OdpowiedzUsuńWydaje ci się.