Krem dyniowy z czerwoną soczewicą

Krem dyniowy z czerwoną soczewicą

Przyznam się szczerze, że ostatnio mało czasu spędzam w kuchni. Praktycznie wszystkie wolne popołudnia spędzam teraz pod kocem, oddając się przyjemnej lekturze. Po aktywnym, wyjazdowym lecie, potrzebowałam takiego wyciszenia i spokojnego czasu w domu. W miłym towarzystwie męża, z kotem przy boku i kubkiem imbirowej herbaty nadrabiam zaległe lektury, których sterta rozrosła się w ciągu ostatnich miesięcy do naprawdę pokaźnych rozmiarów.

Dlatego właśnie w kuchni spędzam teraz tylko tyle, ile to niezbędne, żeby przygotować obiad i jakiś lunch do odgrzania w pracy. Najlepiej od razu na zapas, na dwa dni :) W obu przypadkach świetnie sprawdzają się treściwe zupy, jak ten krem z dynią w roli głównej. Oprócz dyni, która jesienią króluje w większości moich dań, ważną rolę odgrywa tu czerwona soczewica, czyli solidna porcja roślinnego białka. Dzięki temu zupa jest syci na dłużej!

Krem dyniowy z czerwoną soczewicą

Krem dyniowy z czerwoną soczewicą


Składniki/ na 4 porcje:
  • 500 g miąższu z dyni,
  • 1 por (biała część),
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 1/2 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 2-3 szkl. wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kawałek chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • sól.


Wykonanie:
1. Obraną dynię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w plasterki. Chilli drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pora. Smażymy 3-4 minut, często mieszając, aż zmiękną. Dodajemy dynię, chilli, przyprawy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
3. Soczewicę przekładamy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do garnka razem z wodą i pomidorami. Gotujemy ok. 20 minut, aż soczewica i dynia będą miękkie.
4. Zupę blendujemy, w razie konieczności dodają więcej wody. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy np. z odrobiną kokosowej śmietanki i grubo mielonym pieprzem. Smacznego!

Krem dyniowy z czerwoną soczewicą

***
Przepis na krem dyniowy z czerwoną soczewicą bierze udział
w akcji kulinarnej "Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III":

  Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III  

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

4 komentarze

  1. Prawdziwe pyszności! Dziękuję za udział w akcji, życzę miłego kucharzenia ;). A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię dynię! Pod każdą postacią! Taki krem na pewno wypróbuję w weekend, bo na co dzień korzystam z gotowców od https://bedietcatering.pl/krakow/. Dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupa! Idealne uzupełnienie do sushi. Ja zamawiam od https://sushicorner.pl/ i zawsze jestem zadowolona. Coś czuję, że z przepisu na tą zupę również będę :)

    OdpowiedzUsuń