Domowy sos tatarski do jajek i... nie tylko

sos tatarski

Do wielkanocnych jajek, smakowitych past do chleba i warzywnych pasztetów nie ma nic lepszego niż sos tatarski. Z domowymi ogórkami kiszonymi, świeżym szczypiorkiem i marynowanymi grzybkami. Dla tych, którzy obawiają się o swoją talię, proponuję przygotować jego nieco lżejszą wersję, na bazie jogurtu naturalnego. Nie zapomnijcie też o dodaniu odrobiny dobrej musztardy, która dodatkowo zaostrzy jego smak. Smacznego!

Domowy sos tatarski do jajek


Składniki/ na 1 miseczkę:
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • ok. 10-12 małych marynowanych pieczarek,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 mała cebula,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Pieczarki, ogórek, cebulę i szczypiorek drobno kroimy. W miseczce łączymy jogurt, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone warzywa, część szczypiorku i pieczarek możemy odłożyć do ozdoby. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. Przed podaniem warto spróbować sosu i raz jeszcze doprawić.

sos tatarski

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz