Codziennie w drodze do pracy mijam pewne dyniowe poletko. Podobnie jak w zeszłym roku, z dnia na dzień przyglądam się zmianom tam zachodzącym i wyglądam nowych, dyniowych okazów, które rozpalają moją kulinarną wyobraźnię. Nie są to co prawda te soczyście piękne, pomarańczowe jagody (tak, jagody!), ale w mojej głowie powoli dojrzewa myśl, że czas zebrać się na odwagę i zastukać do drzwi gospodarza. Nie zmienia to faktu, że nad dynią pracuję już od któregoś weekendu, gdy na jednym ze stoisk z warzywami dostałam kilka ładnych, pomarańczowych sztuk hokkaido. Oprócz różnych dyniowych eksperymentów, skupiam się głównie na produkcji musu z dyni, który wykorzystam do jesiennych wypieków.
Tak więc dzisiaj pierwsza dyniowa odsłona i... moje pierwsze dyniowe ciasto. Pulchne, mięciutkie i delikatnie wilgotne, przypominające trochę to bananowo-czekoladowe. I przy tym banalnie proste.
Dyniowe ciasto z orzechami
Składniki:
- 1 szkl. mąki wieloziarnistej,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
- szczypta soli,
- garść orzechów laskowych,
- garść orzechów włoskich,
- garść migdałów,
- kilka rodzynek,
- 1 szkl. musu z dyni,
- 1/2 szkl. mleka, najlepiej roślinnego,
- 1/2 szkl. oleju.
Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, oprócz bakalii. Dodajemy mus z dyni, mleko, olej i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Orzechy grubo siekamy, mieszamy z rodzynkami i dodajemy do masy, zostawiając odrobinę do posypania ciasta.
3. Masę wykładamy do wysmarowanej foremki, delikatnie wyrównujemy i posypujemy resztą bakalii. Pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 st. C.
Ciasto możecie polać czekoladą albo, tak jak zrobiłam to ja, polewą orzechową, którą przygotowałam podgrzewając w rondelku kopiastą łyżkę masła orzechowego z łyżeczką cukru pudru. Pycha!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
nic dodać, nic ująć - ciacho jest fantastyczne! a do tego same moje ulubione składniki :)
OdpowiedzUsuńTak, udało się znakomicie :) Nie raz się pewnie jeszcze u mnie pojawi.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńinventivegroup.pl
koniecznie wypróbuj, póki dyni na straganach dostatek! :)
Usuń