Czasem nie ma nic lepszego, jak wstąpić do przypadkowego warzywniaka po odrobinę inspiracji, żeby potem spontanicznie wyczarować przepyszny obiad. Tym razem mój wybór padł na główkę młodej, zielonej kapusty i pęczek przepięknych marchewek, z których przygotowałam szybkie, jednogarnkowe danie. Do warzyw dorzuciłam jeszcze trochę białka w postaci fasoli, żeby obiad nasycił też i mojego mięsożercę. Polecam!
Młoda kapusta z marchewką, fasolą i pomidorami
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka białej fasoli,
- 2 łyżki suszonego koperku (koniecznie użyjcie świeżego, jeśli macie),
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w cienkie talarki, a kapustę poszatkować. Na dnie dużego garnka rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i marchew, i chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Wsypać kapustę, zalać bulionem lub wodą i gotować przez ok. 10 minut (młoda kapusta powinna dość szybko zmięknąć). Następnie dodać pomidory i fasolę, doprawić koperkiem, solą i pieprzem i gotować przez kolejne 10 minut. Podawać na gorąco z pieczywem, ziemniakami, kaszą... choć sama też smakuje świetnie :)
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
takie dania, wymyślane pod wpływem chwili często wychodzą najlepiej :) świetny pomysł na kapustę!
OdpowiedzUsuńTeż mam takie wrażenie, czasem zwyczajnie najlepiej jest się zasugerować tym, co na straganie :)
UsuńZjadłabym teraz taką kapustę!
OdpowiedzUsuńAle pyszności !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń