Uwielbiam takie lekkie, kolorowe obiady, które na dodatek robią się praktycznie same. Nie trzeba stać przy garnkach i patelniach, a wystarczy przygotować ulubione warzywa i jakieś fajne dodatki. Potem chwila w piekarniku i pyszny, lekki obiad gotowy.
Pieczony bakłażan z czosnkowym jogurtem
Składniki/ na 2 porcje:
- 2 bakłażany,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- ząbek czosnku,
- granat,
- oliwa,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, a ich miąższ nacinamy w kratkę, uważając aby nie rozciąć skórki.Nacieramy solą i zostawiamy na jakiś czas, żeby puściły płyn. Następnie lekko odciskamy wodę i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacięcia nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i układamy w lekko natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temp. 200 st. C i pieczemy przez ok. 30 minut. W tym czasie jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, chłodzimy. Gotowego bakłażana podajemy polanego czosnkowym jogurtem, posypanego pestkami granata.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
świetnie podany bakłażan!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo malownicze i pewnie obłędnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakuje świetnie - świeżo i lekko. A przy tym pięknie się prezentuje :)
UsuńŚwietna propozycja! Lekko i smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda odlotowo, muszę to wypróbować w przerwie między http://pisanie-bankowosc.pl/ musi być pycha
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na bakłażan, a ten granat musi ciekawie łamać jego smak.
OdpowiedzUsuńDokładnie, połączenie idealne :)
Usuń