Pomidorowy gulasz z boczniaków

gulasz z boczniaków

Kwiecień plecień, bo przeplata, trochę zimy, trochę lata. Pogoda nas nie rozpieszcza, prawda? Mimo, że kolejny już weekend kwietniowa aura pokrzyżowała mi plany, to kompletnie się tym nie przejmuję. Chwytam pojedyncze promienie słońca, hoduję pierwsze wiosenne piegi, regularnie się fitnessuję i, jak zawsze, planuję. W kuchni też szaleństwo, czasem sobie odpuszczam, a częściej - wymyślam nowe przepisy i smakuję nowych rzeczy.

Pomidorowy gulasz z boczniaków


Składniki/ na 2 porcje: 
  • 250 g boczniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • sos sojowy (2-3 łyżki)
  • olej do smażenia,
  • przyprawy: słodka papryka mielona, pieprz, majeranek, sól do smaku.

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, obraną marchew - w cienkie półplasterki, a oczyszczone boczniaki - w paski. Przygotowujemy patelnię i szeroki rondel. Na dnie rondla rozgrzewamy łyżeczkę oleju i szklimy cebulę, odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy marchewkę, po chwili przekładamy ją do garnka. Na patelnię wrzucamy połowę boczniaków, polewamy sosem sojowym, posypujemy papryką i pieprzem. Smażymy do zrumienienia i przekładamy do garnka. Tak samo postępujemy z resztą grzybów. Garnek wstawiamy na ogień, dolewamy szklankę wody i pomidory. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z ulubioną kaszą, posypane natką pietruszki. Mniam!

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

11 komentarzy