Na co dzień staram się, żeby moja dieta była urozmaicona, dlatego chętnie sięgam po wszelkiego rodzaju kasze. Ostatnio na moim talerzu najczęściej pojawia się kasza jaglana, uważana za jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, za to ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, cynku, żelaza i miedzi. No i, drogie Panie (choć Panowie też), wzmacniający włosy i paznokcie krzem. Długo by opowiadać o cudownych właściwościach jaglanki - a przy tym jest naprawdę pyszna, zarówno w wersji słonej, jak i na słodko. A jako słodka kaszka lub budyń może stanowić zdrowe śniadanie, zwłaszcza dla tych, którzy planują aktywnie spędzić dzień.
Bananowy budyń jaglany
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej,
- 1,5-2 szkl. mleka (roślinnego),
- 1 banan,
- do podania: kilka plasterków banana, orzechy, słonecznik, dżem.
Przygotowanie:
1. Kaszę przekładamy na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza stanie się bardzo miękka. Powinno to zająć ok. 10-15 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej płynu i gotujemy chwilę dłużej.
2. Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pokrojonego na kawałki banana i pozostałe mleko - proponuję najpierw dolać 1/2 szklanki i w razie potrzeby (jeśli wolicie rzadszy budyń) więcej. Całość dokładnie miksujemy na gładki krem.
3. Budyń przelewamy do miseczek, przystrajamy owocami, ulubionymi orzechami, dżemem.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Takie śniadania to ja rozumiem! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDla takich pychotek łatwiej jest wstać z łóżka :)
Usuń