Nie planowałam żadnego specjalnego przepisu na Walentynki, ale się złamałam. Na przekór publikowanym wszędzie rozpustnym czekoladowym musom, sexy deserom truskawkowym i innym szaleństwom, upiekłam ciasto. Najzwyklejsze, jogurtowe, a jednak naprawdę przepyszne. Jego zapach wywoła uśmiech na twarzy, a smak umili nie tylko Walentynkową niedzielę, ale i każdą popołudniową kawę.
Ciasto jogurtowe
Składniki/ na tortownicę o średnicy ok. 22 cm:
- 1 kubeczek (ok. 200 g) jogurtu naturalnego - kubeczek myjemy i wykorzystujemy do odmierzania reszty składników :)
- 3 kubeczki mąki pszennej + 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru (w tym 1 opak. cukru waniliowego),
- 1 kubeczek oleju,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski w podanej kolejności. Mieszamy łyżką do połączenia składników (nie miksujemy). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 st. C przez ok. 40 minut, przez wyjęciem sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Uwaga: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
ale pychota
OdpowiedzUsuń