Domowe mleko kokosowe

domowe mleko kokosowe

Nigdy nie przepadałam za krowim mlekiem, dlatego od wielu już lat sięgam po dostępne w sklepach napoje roślinne. Wybór jest coraz większy, ale trzeba pamiętać, że dobrej jakości mleka roślinne nie powinny mieć w sobie zbędnych dodatków. Do moich ulubionych należą mleka z serii EnerBio, o bardzo dobrym składzie, które kupić można w drogeriach Rossmann. Kosztują średnio 7-8 zł za litr, więc jest to całkiem duży wydatek dla osoby, która w swojej kuchni korzysta z mleka codziennie. Dlatego nic nie przebije mleka zrobionego przez Was własnoręcznie - to naprawdę spora oszczędność. Na pierwszy ogień weźmy moje ulubione mleko kokosowe. Za ok. 3 zł, czyli tyle, ile kosztuje paczka wiórków kokosowych w Biedronce lub Lidlu, otrzymacie prawie 2 litry pysznego kokosowego mleka, którego składu jesteście w 100% pewni. Wykorzystajcie je do śniadaniowych koktajli, owsianek, zup. Jest pyszne!

domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe


Składniki:
  • 100-200 g wiórków kokosowych*,
  • ok. 2 litrów wody (można użyć wody mineralnej),
a ponadto:
  • blender,
  • sitko o drobnych oczkach lub sitko+gaza.
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy. Wiórki przekładamy do miski lub pojemnika blendera, zalewamy połową wody, odstawiamy na 5 minut, a następnie blendujemy przez kilka minut. Przekładamy na sitko ustawione nad drugą miską lub garnkiem i dokładnie odciskamy płyn. Wiórki zalewamy resztą wody, ponownie blendujemy i odciskamy na sicie. Gotowe mleko studzimy i przelewamy do słoika.

Uwagi:
1. Ilość wiórków zależy od tego jak gęste i tłuste mleko chcecie uzyskać. Żeby uzyskać mleko idealne do koktajlu, owsianki czy budyniu, zużywam zazwyczaj ok. 100 g wiórków na 2 litry wody.  
2. Mleko przechowujemy w lodówce przez ok. 2-3 dni.
3. Już po kilku godzinach z mleka oddzieli się cienka warstwa kokosowej śmietanki, którą możecie wykorzystać np. do zabielenia zupy lub curry.
4. Kokosowej pulpy, która zostanie Wam z przygotowania mleka absolutnie nie wyrzucajcie! Będzie świetną bazą do domowych ciastek kokosowych lub śniadaniowych placuszków.

2 komentarze

  1. jak prosto można wykonać takie mleko domowym sposobem :) a w sklepie tak drogo :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie drogo, sama czasem z lenistwa czasem kupuję sklepowe wynalazki, ale domowe mleka są o niebo lepsze!

      Usuń