Boczniaki w zalewie, czyli "grzyby jak ryby" wersja ulepszona

Boczniaki w zalewie, czyli "grzyby jak ryby" wersja ulepszona

Co roku na Święta Bożego Narodzenia przygotowuję sporą porcję grzybów w octowej zalewie. Przepisem na moje świąteczne "grzyby-ryby" dzieliłam się już dwa lata temu, ale jako że w kuchni uwielbiam kombinować, z czasem uległ on różnym modyfikacji. I jakkolwiek nadal bardzo lubię oryginalną wersję, to właśnie ta dzisiejsza pojawi się w tym roku na naszym wigilijnym stole. Tym razem w przepisie na "rybie płetwy" (jak je w domu żartobliwie określamy) użyłam smażonych boczniaków, którymi zastąpiłam pieczarki w cieście naleśnikowym. Jeżeli natomiast chodzi o proporcje pomidorowo-octowej zalewy, to pozostawiłam je bez zmian - jest naprawdę wyśmienita.

Do Świąt jeszcze trochę zostało, dlatego już dziś wypróbujcie obie wersje i zdecydujcie, która lepiej zasmakuje gościom. A może... przygotujecie obie? ;)

BOCZNIAKI W ZALEWIE


Składniki podstawowe:
  • 1 kg boczniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2 cebule,
  • kilka łyżek oleju do smażenia.

1. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Boczniaki oczyszczamy, wycinamy twarde części. Jeśli używacie bardzo dużych boczniaków, warto pokroić je na mniejsze kawałki. Grzyby wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i lekko osuszamy, a następnie partiami smażymy do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
2. Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy w misce.
3. W wybranym naczyniu (np. takim które postawicie na świątecznym stole lub dużym słoiku) układamy warstwami grzyby na zmianę z przygotowanymi wcześniej warzywami.

Składniki na zalewę/ na 1 kg grzybów:
  • 5 szkl. wody,
  • 14 łyżek octu (ok. 1/2 szkl.),
  • 10 łyżek oleju,
  • 6 łyżek pikantnego keczupu,
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek pieprzu.

Składniki mieszamy, gotujemy chwilę pod przykryciem. Ciepłą zalewą zalewamy przygotowane boczniaki, a gdy zalewa wystygnie, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Smacznego!

Boczniaki w zalewie, czyli "grzyby jak ryby" wersja ulepszona
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy

Prześlij komentarz