Kapusta z pieczarkami to kolejne pyszne, wegetariańskie danie, które w tym roku na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Zresztą własnie o tej porze roku duszona kapusta smakuje wyjątkowo dobrze, a już zwłaszcza gdy do jej przygotowania użyjecie prawdziwej, naturalnie kiszonej kapusty. Duszoną kapustę z poniższego przepisu możecie podać jako samodzielne wigilijne danie, albo też wykorzystać jako farsz - do gotowanych i pieczonych pierogów (przepis znajdziecie tutaj) lub domowych krokietów (tutaj). Warto przygotować ją z wyprzedzeniem, bo odgrzewana smakuje nawet lepiej!
ŚWIĄTECZNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty,
- 1 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren kminku,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
1. Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu, siekamy. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele, kminek i pieprz. Wlewamy wodę lub bulion do wysokości kapusty. Gotujemy na niedużym ogniu rzez ok. 50-60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta będzie miękka.
2. W tym czasie cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na dwóch łyżkach oleju, dodajemy do kapusty. Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy grzyby aż zmiękną i się zrumienią. Dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, ewentualnie mielonym pieprzem.
Rada: Kapustę możecie przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i zamrozić albo nałożyć do dużych słoików i zapasteryzować. Spokojnie doczeka Świąt :)
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Pycha! Już mi pachnie świętami. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/12/13/salatka-z-oscypkiem-melonem-i-oliwkami/
Uwielbiam to połączenie grzybów i kapusty!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń