Po sytych Świętach Bożego Narodzenia nie mam nigdy za bardzo ochoty na jedzenie, a tym bardziej pitrasić i eksperymentować w kuchni. Ale wiadomo, koniec roku i Sylwester rządzi się swoimi prawami ;) Nie twierdzę oczywiście, że stół musi się uginać, ale kilka fajnych przekąsek podczas sylwestrowej zabawy zawsze będzie mile widziane. I nieważne, czy będzie to szalona potańcówka w stylu lat 80tych, czy spokojna posiadówka ze znajomymi przy grach planszowych i koncercie Polsatu - na jutrzejszą sylwestrową imprezę przygotujcie coś szybkiego i pysznego. Na przykład ekspresową sałatkę makaronową, która zasmakuje każdemu i da powera na całą noc. A więc... udanej zabawy moi mili!
Szybka (sylwestrowa) sałatka makaronowa
Składniki:
- ok. 300 g makaronu np. kokardki,
- 100 g zielonych oliwek (słoiczek),
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1 mała cebula,
- olej lub oliwa,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, najlepiej al dente. Odcedzamy, płuczemy bardzo zimną wodą i zostawiamy na sicie do osuszenia.
2. Fasolę i kukurydzę odsączamy, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w drobną kostkę.
3. Warzywa przekładamy razem z makaronem do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kilka łyżek oleju lub oliwy, żeby sałatka nie była sucha (opcjonalnie do sałatki można dodać też majonez). Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
3. Warzywa przekładamy razem z makaronem do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kilka łyżek oleju lub oliwy, żeby sałatka nie była sucha (opcjonalnie do sałatki można dodać też majonez). Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz