Kakaowe ciasto (murzynek) z malinami i porzeczkami

Kakaowe ciasto (murzynek) z malinami i porzeczkami

Kakao i owoce to połączenie wprost idealne. Lubię po nie sięgać w letnich wypiekach, gdy świeże owoce są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Maliny, porzeczki, agrest, jagody - naprawdę jest w czym wybierać! Póki sezon, trzeba go dobrze wykorzystać, więc dziś mam dla Was przepis na pulchne, mocno kakaowe ciasto - murzynka, którego smak przeniesie Was w czasy dzieciństwa (wiem wiem, znowu!). Ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne i smakować będzie też bez dodatków, ale ja lubię równoważyć jego słodycz kwaskowatymi owocami. Do tego jeszcze moja ulubiona kakaowa polewa... i pyszne ciacho, idealne do popołudniowej kawy, gotowe :)

A jeśli lubicie kakaowe i czekoladowe ciasta, koniecznie upieczcie też:

Kakaowe ciasto (murzynek) z malinami i porzeczkami

Kakaowe ciasto (murzynek) z malinami i porzeczkami


Składniki/ na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 3/4 kostki masła/ margaryny,
  • 1 szkl. cukru (można użyć brązowego),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 1/3 szkl. wody,
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 4 duże jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 szkl. czerwonych porzeczek,
  • 1/2 szkl. malin,

na polewę czekoladową:
  • 1/2 kostki masła/ margaryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 łyżka wody.

Wykonanie:
1. Do rondelka wkładamy masło, cukier, kakao i wodę. Rozpuszczamy na niedużym ogniu często mieszając (uważając, żeby się nie zagotowało), aż do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i studzimy, od czasu do czasu mieszając.
2. Owoce płuczemy pod bieżącą wodą. Porzeczki obrywamy z gałązek. Przekładamy na sitko lub ręcznik papierowy, żeby lekko przeschły.
3. Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy (miksujemy) żółtka z wystudzoną masą kakaową. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy (ciasto będzie dość gęste).
4. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
5. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzimy, ozdabiamy czekoladową polewą.

Czekoladowa polewa
W garnuszku łączymy wszystkie składniki. Rozpuszczamy na małym ogniu. Gotujemy przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy, często mieszając. Polewa powinna ładnie zgęstnieć. Wystudzoną polewą ozdabiamy ciasto.

Uwaga: 
Do ciasta pasują też inne sezonowe owoce np. truskawki, wiśnie lub jagody. Poza sezonem można też użyć owoców z kompotu albo mrożonych.

Inspiracja: "Ciasta, ciastka i takie tam" Agata Królak oraz przepis mojej mamy

Kakaowe ciasto (murzynek) z malinami i porzeczkami

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

4 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) W najbliższym czasie pojawią się kolejne słodkości - pora roku idealna na owocowe wypieki ;)

      Usuń
  2. Ciasto prezentuje się baardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń