Ciasto na zimno z kaszy manny z truskawkami (wegańskie)

"Ciasto" na zimno z kaszy manny z truskawkami

Oprócz wypieków z sezonowymi owocami, latem zdecydowanie królują desery na zimno. Większość z nich bazuje na gotowych galaretkach, żelatynie lub którymś z jej roślinnych odpowiedników np. agarze. Agar jest bardzo wdzięcznym składnikiem i chętnie wykorzystuję go w letnich deserach, jak chociażby w tym kokosowym "serniczku" chia, który od lat bije rekordy popularności wśród blogowych przepisów. Zdaje sobie jednak sprawę, że nie każdy może mieć czas i ochotę szukać go po sklepach, co w niektórych miastach (jak chociażby w Bydgoszczy) nie jest wcale takie proste. Dlatego mam dla Was przepis, w którym takie wymyślności wcale nie są potrzebne :)

Deser z dzisiejszego przepisu bazuje na ugotowanej na gęsto kaszy manny. Po wystygnięciu świetnie się kroi i można podawać go elegancko na talerzykach, w towarzystwie świeżych owoców. Świetnie sprawdzą się też owocowe sosy, zwłaszcza gęsty mus ze świeżych truskawek, czyli o tej porze roku dodatek wręcz niezbędny ;) 

"Ciasto" na zimno z kaszy manny z truskawkami

Ciasto na zimno z kaszy manny z truskawkami


Składniki:
  • 1/2 szkl. kaszy manny,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 2,5 szkl. mleka roślinnego (może być pół na pół z wodą),
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • olej kokosowy,

dodatki:
  • na sos: 250 g truskawek + 1 łyżka cukru (można pominąć),
  • kilka truskawek do przybrania deseru,
  • kilka listków mięty.

Wykonanie:
1. Dno torownicy wykładamy folią spożywczą, boki smarujemy cienko olejem kokosowym.
2. W garnku mieszamy mleka z cukrem i wiórkami. Podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia.
3. Do mleka wsypujemy stopniowo kaszę, mieszając dokładnie łyżką lub trzepaczką. Wstawiamy spowrotem na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy masa zrobi się wyraźnie gęsta gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
4. Masę wylewamy do foremki, wyrównujemy. Zostawiamy do wystudzenia, potem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
5. Deser podajemy z sosem ze zmiksowanych truskawek i całymi truskawkami, przybrany listkami mięty. Smacznego!

Wskazówka:
Jako dodatek do "ciasta" świetnie sprawdzają się też zmiksowane mrożone owoce lub dżem.

"Ciasto" na zimno z kaszy manny z truskawkami

***
Przepis na "ciasto" na zimno z kaszy manny z truskawkami bierze udział w akcji kulinarnej
 Orzeźwiające desery, koktajle i napoje:

  Orzeźwiające desery, koktajle i napoje   
  
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

4 komentarze