Wegańskie drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

Wegańskie drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

Nie chcę narzekać na pogodę. Jeszcze chwilę temu marudziliśmy na zimną wiosnę, więc wychodzę z założenia, że nie ma co zagłębiać się w te nasze (narodowe) pogodowe narzekanki, bo... Zawsze może być gorzej ;) Dlatego mimo wszystko cieszę się z tych czerwcowych upałów i doceniam chociażby... szybkość z jaką w tych temperaturach wyrasta drożdżowe ciasto! A to bardzo ważna o tej porze roku kwestia, bo nie ma chyba lepszej bazy dla świeżych truskawek i rabarbaru jak pulchna, świeża drożdżówka.


Takie własnie okrągłe drożdżóweczki przygotowałam w zeszły weekend. Ze znajomymi urządziliśmy sobie piękną wycieczkę i była okazja zjeść pyszne drugie śniadanie w plenerze. Drożdżówki zawsze świetnie sprawdzają się na takie wypady, bo są bardzo poręczne i nie trzeba do nich talerzyków czy serwetek. Do tego drożdżówki z tego przepisu są wegańskie, lekko słodkie, ze sporą (jak zawsze) ilością kruszonki i jeszcze większą porcją owoców. A zjedzone na świeżym powietrzu smakowały po prostu... najlepiej!

Polecam Wam też przepis na pyszne dyniowe drożdżówki z truskawkami, również wegańskie!

Wegańskie drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

Wegańskie drożdżówki z truskawkami i rabarbarem


Składniki/ na 8-10 sztuk:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłego mleka roślinnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub roztopionego masła roślinnego,
  • 1 szkl. truskawek, pokrojonych na ćwiartki,
  • 1/2 szkl. rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki,

na kruszonkę:
  • 75 g mąki pszennej,
  • 50 g masła roślinnego lub margaryny,
  • 30 g cukru,
  • szczypta soli.

Wykonanie:
1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. W misce  rozkruszamy drożdże, zasypujemy 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki, zalewamy mlekiem i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut (w upały nawet szybciej!).
2. Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
3. Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, na czas wyrastania ciasta wstawiamy do lodówki. 
4. Ciasto wyjmujemy na blat podsypany odrobiną mąki. Lekko wyrabiamy, formujemy wałek i kroimy na 8-10 kawałków. Z kulek formujemy okrągłe placki, które układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku placków robimy lekkie zagłębienia, które  wypełniamy truskawkami i rabarbarem. Całość posypujemy hojnie kruszonką, lekko dociskamy.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 st. C przez ok. 30  minut lub chwilkę dłużej, do zrumienienia lub "suchego patyczka". Smacznego!

Inspiracja: "Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery" A. Rokicka

Wegańskie drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

1 komentarz