Są takie chwile, gdy biurowe frustracje nad niekończącym się projektem sięgają zenitu. W takie dni (a ostatnio jest ich naprawdę sporo) po powrocie do domu nie mam już za bardzo siły na siedzenie w kuchni. Dopiero w weekendy, gdy uda mi się odespać nerwy i zakwasy po fitnessie - zabieram się za prawdziwe gotowanie :) Ostatnio naprawdę poszalałam i przyrządziłam pyszne, aromatyczne curry ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą. Przygotujcie od razu większa porcję, bo jest naprawdę pyszne!
CURRY Z BATATÓW I CIECIERZYCY
- 2 duże bataty,
- 2 ziemniaki,
- 1 puszka (ok. 1,5 szkl.) ugotowanej ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała papryczka chilli,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2-3 cm),
- 4 liście limonki kaffir,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy,
- sól do smaku,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1-2 szkl. delikatnego bulionu warzywnego lub wody,
- 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu),
- olej kokosowy.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę tej samej wielkości co ziemniaki. Cebulę i chilli drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i przez kilka minut smażymy bataty, aż lekko się zrumienią. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok.
3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy cebulę, czosnek i chilli i smażymy przez ok. 2 minuty, często mieszając. Dodajemy imbir i wszystkie przyprawy oprócz soli i całość przesmażamy jeszcze minutę, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Uważajcie, żeby nie spalić przypraw, bo curry będzie gorzkie!
3. Dodajemy bataty, ziemniaki i ciecierzycę i całość dusimy przez kilka minut. Zalewamy bulionem. dodajemy mleko kokosowe, pastę pomidorową i całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą.
4. Gotowe curry podajemy z ryżem, posypane siekaną natką pietruszki lub kolendrą.
4. Gotowe curry podajemy z ryżem, posypane siekaną natką pietruszki lub kolendrą.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz