Spaghetti z bakłażanem i pomidorami

spaghetti z bakłażanem i pomidorami



Z okazji rozpoczęcia Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu - pyszne spaghetti. Uwielbiam Włochy i włoską kuchnię. Kocham skropioną oliwą, prawdziwą włoską pizzę na cienkim cieście. Lubię zielone oliwki i sery, przede wszystkim szaleję jednak za makaronami. Na pewno mojej wersji spaghetti z bakłażanem brakuje sporo włoskiego kulinarnego kunsztu, ale i tak jest pyszne - zwłaszcza z własnoręcznie wyhodowaną i wypielęgnowaną bazylią z mojego parapetu.

Spaghetti z bakłażanem i pomidorami


Składniki/ na 2 porcje:
  • 2 małe młode cebulki,
  • 1 mały bakłażan,
  • miąższ z 1 obranego pomidora (można zastąpić 1/2 puszki krojonych pomidorów),
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju (oliwy),
  • szczypta suszonego oregano,
  • szczypta suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • garść świeżych ziół (w moim przypadku kilka listków bazylii i oregano).

Przygotowanie:
1. Bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z dużą szczyptą soli i czekamy aż zacznie puszczać sok.
2. W tym czasie makaron gotujemy al dente.
3. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, wrzucamy do niej odciśniętego z nadmiaru płynu bakłażana. Smażymy do miękkości (ok. 5 minut) - jeżeli bakłażan zacznie przywierać do patelni podlewamy go odrobiną wody z makaronu.
4. Do bakłażana dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora, suszone zioła i drobno posiekany czosnek. Po chwili dolewamy przecieru pomidorowego, posiekane świeże zioła i pozwalamy całości chwilę odparować.
5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!

spaghetti z bakłażanem i pomidorami

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

1 komentarz